Χελιδονίσματα – Κάλαντα της άνοιξης

Τα χελιδονίσματα είναι ένα έθιμο που έχει η πατρίδα μας και συνδέεται με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών της άνοιξης. Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα. Την 1η Μαρτίου ή την 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας,  τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα  ομοίωμα χελιδονιού, την «χελιδόνα», και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα χελιδονίσματα.

Τα χελιδονίσματα είναι ρυθμικά τραγουδάκια που λένε τα παιδιά της σχολικής ηλικίας.

Η «χελιδόνα» είναι μια κατασκευή ξύλινη στολισμένη με άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Στο πάνω μέρος έχει ένα μικρό ξύλινο χελιδονάκι, που μπορεί να γυρνά γύρω – γύρω. Όταν η «χελιδόνα» γυρίζει, οι κορδέλες, που είναι στερεωμένες πάνω στο χελιδονάκι, πέφτουν μέσα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να έχει «μπερεκέτια», δηλαδή, να του πάει καλά η νέα σοδειά.

Την φετινή χρονιά η ημέρα της εαρινής ισημερίας  ήταν την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και τα παιδιά  της Β’ τάξης  τραγούδησαν τα «χελιδονίσματα» στον διευθυντή, στους δασκάλους  και στους μαθητές του σχολείου μας. Αφού πρώτα έμαθαν τα καλαντίσματα της Σιάννας Ρόδου, του Ανατολικού Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, έπειτα έφτιαξαν τις χελιδόνες τους και με διάθεση και ενθουσιασμό είπαν τα χελιδονίσματα σ’ όλα τα άτομα του σχολείου. Το κτίριο γέμισε με τις χαρούμενες φωνούλες των παιδιών με την ευχή να πάει καλά η άνοιξη.

 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί :

Πέκη Αναστασία (μουσικός του σχολείου),

Παπαμαρίνου Αναστασία (υπεύθυνη του τμήματος)