Ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η ΣΤ’1 και η ΣΤ’2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα διαδικτυακής ξενάγησης, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας,  στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη είναι μια ιστορική βιβλιοθήκη. Όλα τα βιβλία που είδαν τα παιδιά χρονολογούνται από τον 15ο αι. (1453, άλωση της Κων/πολης) έως τον 19ο αι. Ξεναγήθηκαν στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, έμαθαν  σημαντικές εκδόσεις της προεπαναστατικής εποχής, αντιλήφθηκαν  το ρόλο που έπαιξαν αυτές για τη διακίνηση ιδεών στην ελληνική επανάσταση. Οι μαθητές συμμετείχαν διαδραστικά, συνομίλησαν και συζήτησαν με την υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, κυρία Γεροντοπούλου, και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα. Αναρωτήθηκαν  ποιο βιβλίο θα επέλεγαν αν ήταν φοιτητές στην Ιταλία, γιατί είναι τόσο σημαντική η εφεύρεση της τυπογραφίας, αν μπορούν τα βιβλία και οι ιδέες να οδηγήσουν σε μια επανάσταση και γιατί τυπώνονται τόσα πολλά βιβλία γεωγραφίας εκείνη την εποχή. Γνώρισαν τη Χάρτα του Ρήγα, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν  τα μυστικά της σύμβολα και να εξηγήσουν τι μηνύματα ήθελε να περάσει στους  Έλληνες.

Τέλος, διάβασαν το ψηφιακό παιδικό βιβλίο της  Λήδας Βαρβαρούση “Ο μικρός  Ρήγας  και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας” και έπαιξαν ένα  μικρό κουίζ.