Οι μικροί δημοσιογράφοι της Στ1΄

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας, οι μαθητές της του πρώτου τμήματος της έκτης τάξης έγιναν δημοσιογράφοι, έψαξαν, βρήκαν πληροφορίες και έγραψαν άρθρα για θέματα κοινού τους ενδιαφέροντος.

«Κίνδυνος στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας»

Εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο υπάρχουν σε ένα οικόπεδο του Δήμου δίπλα στο σχολείο μας τρεις λόφοι από πέτρες και χαλίκια. Υπάρχουν επίσης εκσκαφικά μηχανήματα του Δήμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο αλλαγής σωλήνων ύδρευσης. Αυτό έχει όμως πολλές δυσάρεστες συνέπειες. Καθημερινά οι μαθητές και οι δάσκαλοι δέχονται ηχορύπανση και βιώνουν υπερβολικό θόρυβο, τόσο που αυξάνει την πίεση του αίματος. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Υπάρχει και η σκόνη που, εκτός από ενοχλητική, προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό.

Ο κίνδυνος μπορεί να περιορισθεί μόνο εάν απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι όγκοι χώματος, χαλικιών και φορτηγών, που υπάρχουν δίπλα στο σχολείο μας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη την περίοδο των βροχών, όπου σχηματίζονται τεράστιες λακκούβες από λάσπη, εις βάρος, φυσικά, των ίδιων των παιδιών.

Όλοι εμείς οι μαθητές της έκτης, απευθυνόμαστε στους υπευθύνους και σας παρακαλούμε να απομακρύνεται τα μηχανήματα από το σχολείο μας. Αυτό το οικόπεδο θα μπορούσε, σίγουρα, να χρησιμοποιηθεί από το σχολείο ή από τον Δήμο με διαφορετικό τρόπο.

Οι μικροί δημοσιογράφοι: Μπάρος Χάρης, Αυγητίδης Χαράλαμπος, Ιωαννίδης Μίλτος, Βασάδης Γρηγόρης

 

«Σοκ ! Τα σκουπίδια κάνουν πάρτι!»

Η Δράμα μεταλλάχτηκε στο δράμα των σκουπιδιών. Κάθε ένας που πετάει κάτω ένα σκουπίδι δεν τον/την ενδιαφέρει τι μπορεί να προκαλέσει κάτι τόσο μικρό. Αν κάτσουμε και σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι ρίχνουνε καθημερινά διάφορα στον δρόμο, θα καταλάβουμε ότι και ένα μόνο από αυτά προκαλεί τεράστιο πρόβλημα. Η  διαχείριση των απορριμμάτων, με τη βοήθεια της ανακύκλωσης, οφείλει να είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Δήμου. Κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει απορριμματοφόρα και υπαλλήλους για την καθαριότητα της πόλης. Τι γίνεται όμως μετά; Κάθε τόνος σκουπιδιών εδώ στην πόλη μας μεταφέρεται στις Σέρρες ή στην Καβάλα και στοιχίζει σε εμάς περισσότερο από 40 ευρώ.

Θα μειωθούν τα σκουπίδια τελικά κατά 50 %, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος; Ευχής έργο. Αν όντως μειωθούν, θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις, όπως η μείωση των εξόδων της πόλης κατά τουλάχιστον 400.000 ευρώ. Οι δημότες πληρώνουν αυτά που εμείς πετάμε.

ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μικροί δημοσιογράφοι: Αθανασία Μυλωνά, Κυριακή Νικολάκη

 

«Ντέρμπι στους αγώνες»

Κάθε χρόνο στο εθνικό στάδιο Δράμας γίνονται αγώνες στίβου. Μαθητές από όλο το νομό της πόλης παίρνουν μέρος για να αθληθούν, αλλά και να διασκεδάσουν. Πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία του υπουργείου παιδείας που ενθουσιάζει τα παιδιά. Ο αριθμός τους κάθε φορά ξεπερνά τα 1000 άτομα.

 Εκατοντάδες παιδιά την περίοδο εκείνη τρέχουν με πάθος, ρίχνουν σφαίρα, πηδούν στο σκάμμα και μετατρέπονται σε μικρούς αθλητές. Οι γυμναστές των σχολείων, μαζί με αρκετούς γονείς, αλλά και απλοί θεατές, παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον. Το σχολείο μας, τη σχολική χρονιά που πέρασε, κέρδισε αρκετά μετάλλια, κάνοντας όλους  μας πολύ υπερήφανους.

Οι μικροί δημοσιογράφοι: Φωτεινή Παπατσιλέκα

 

«Εθισμός στα video games»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάμεσα στους μαθητές ένας εθισμός, που αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, τα video games. Έτσι, όλο και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να παίζουν αυτά τα παιχνίδια, ανεξέλεγκτα.  Αυτός ο εθισμός διευκολύνεται από το γεγονός ότι παρέχονται δωρεάν, όμως δεν είναι καθόλου αθώα.

Εμείς οι μαθητές προτείνουμε στους συμμαθητές μας, αλλά και τους γονείς κάποιους κανόνες απαραβίαστους :

  • Να υπάρχει χρονικός περιορισμός στη διάρκεια παιχνιδιού.
  • Απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικών την ώρα του φαγητού και πριν τον ύπνο.
  • Οι μεγαλύτεροι να δίνουν οι ίδιοι τους θετικό παράδειγμα στα παιδιά.
  • Οι γονείς να ελέγχουν τι παίζουν τα παιδιά τους και κατά πόσο είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.
  • Οι τελευταίοι να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Read more about Οι μικροί δημοσιογράφοι της Στ1΄