Οδηγίες για την επαναλειτουργία του σχολείου

Tα δημοτικά σχολεία θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τις 10 Μαΐου  2021 μέχρι και τις 25 Ιουνίου 2021.

Βάσει του Φ.Ε.Κ. B’ 1825/05.05.2021 και της εγκυκλίου με αριθ. 50209/ΓΔ4/5-5-2021 σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η είσοδος των  μαθητών, των εκπαιδευτικών και του υπολοίπου προσωπικού στα σχολεία θα επιτρέπεται  με μάσκα και δύο  self-test την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται την Κυριακή και Τετάρτη. Διατίθενται ήδη δωρεάν από τα φαρμακεία τα self test με τη χρήση του ΑΜΚΑ (μόνο στην κανονική λειτουργία τους, όχι στα εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα).

Ο δωρεάν αυτοέλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων. Οδηγίες χρήσης υπάρχουν και με βίντεο στην ιστοσελίδα: self-testing.gov.gr. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτοέλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα. Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19», στη συνέχεια ταυτοποιούνται με τη χρήση κωδικών που διαθέτουν στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) ή με το Internet Banking Τράπεζας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκτυπωτής, ο γονέας μπορεί να συμπληρώσει τη σχολική κάρτα χειρόγραφα.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου αυτοελέγχου.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή,  για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ..

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δείτε το Φ.Ε.Κ. κάνοντας κλικ εδώ. Δείτε την εγκύκλιο κάνοντας κλικ εδώ.

Σύντομες οδηγίες χρήσης για το self test κλικ εδώ.

Έντυπο Σχολικής Κάρτας για να συμπληρωθεί χειρόγραφα: κλικ εδώ.

Κάνουμε συχνά self test, φροντίζουμε για την ασφάλειά μας, για την υγεία των αγαπημένων μας και για τη ζωή των συνανθρώπων μας.