Βραβείο Στ΄ τάξης σε διαγωνισμό για την Κύπρο

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας απέσπασε το 2ο Βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», όπου σε όλες τις κατηγορίες συνολικά συμμετείχαν 260 σχολεία, 14.500 μαθητές από Κύπρο, Ελλάδα και Ομογένεια με το τραγούδι: «Φυλακισμένα Μνήματα»,  το οποίο τραγουδούν οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης. Οι στίχοι είναι του ποιητή Κόττη Κωνσταντίνου και μελοποιήθηκε από τον μουσικό του σχολείου μας κ. Δημοσθένη Σπανουδάκη. Στο πρόγραμμα που εκπονήθηκε συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Τουμπαλίδης Μιχαήλ, Χασάπης Χρήστος, Γιαννοπούλου Αθανασία, Παπαλιάκου Ελένη.

Το σχόλιο του ποιητή κ. Κωνσταντίνου Κόττη στην αναγγελία της βράβευσης ήταν το εξής:

Πραγματικά είναι πολύ ελπιδοφόρο, σε αυτές τις κρίσιμες πολυεπίπεδα στιγμές για την πατρίδα, με την νεολαία συχνά σχεδόν απολογούμενη για πράγματα που έχουν γίνει χωρίς η ίδια καν να έχει βγει στον στίβο της ζωής, να βλέπεις ελπιδοφόρα δημιουργικά αποτελέσματα, έργα χειροποίητα και με αγάπη και όχι ως “βιομηχανικά παράγωγα”, τα οποία προάγουν τον πολιτισμό και το ήθος. Είθε τα παιδιά να αγωνίζονται στην ζωή τους για την ελευθερία, η οποία πολύ κοντά μας, μόλις στην Κύπρο, δεν είναι εν έτει 2019 καθόλου δεδομένη.

Μεταφέρετε τις εγκάρδιες ευχές μου στον συνθέτη, σε όσους εκπαιδευτικούς συνεργάστηκαν γι΄ αυτό και φυσικά στα παιδιά, αυτά είναι το διακύβευμα στον Ελληνισμό αλλά και την Ανθρωπότητα.

Συγκινημένος Κωνσταντίνος Κόττης

Συγχαρητήρια επιστολή του Διευθυντή Π.Ε. Ν. Δράμας προς το 11ο Δημοτικό Σχολείο

Αξιότιμε Διευθυντή,

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί/ες μαθητές/τριες της Στ’ τάξης του 11ου Δ.Σ. Δράμας,

     Για ακόμη μία φορά καταφέρατε να μας κάνετε υπερήφανους. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη συγκινητική διάκριση που αποσπάσατε στο Πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες» με τη μελοποίηση του ποιήματος «Φυλακισμένα Μνήματα», του Κόττη Κωνσταντίνου, που περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή «Ενθυμούμενος την Αχαιούσα Ακτή», από τον μουσικό Δημοσθένη Σπανουδάκη. Το 2ο Βραβείο που αποσπάσατε επιβεβαιώνει πως η ανάληψη πρωτοβουλιών, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

     Η ΔΙΠΕ Δράμας, είναι και θα είναι πάντα συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια των μαθητών/τριών μας και των εκπαιδευτικών που τους καθοδηγούν. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ο Διευθυντής Π.Ε. Ν. Δράμας

Ανδρέας Ε. Σαλπιγγίδης

 

Η συνέντευξη του Δ/ντή μας στην τηλεόραση STAR Βορείου Ελλάδος

 

 

Η δημοσίευση της βράβευσης στον “Πρωινό Τύπο” της Δράμας

Ακούστε το τραγούδι το οποίο βραβεύτηκε:

 

Στίχοι ποιήματος:

Φυλακισμένα Μνήματα

Υπάρχουν κάτι μνήματα που ‘ναι φυλακισμένα

που ‘ναι θαμμένοι ήρωες και θέλουνε να βγούνε.

Δεν τους κρατά το χώμα αυτό κι ας είναι ματωμένο

είναι βαρύ το σκέπασμα και αντοχή δεν έχουν.

Δεν έχουν πια υπομονή κι ας μείναν από δέρμα

το αίμα που ποτίστηκε θέλουν να πιάσει τόπο.

Θέλουν να γίνει ένα δεντρί ψηλό σαν κυπαρίσσι

σαν και αυτά που απέμειναν αχώριστό τους ταίρι.

Να φθάσει ως τον ουρανό, τον ήλιο να καλύψει.

Να γίνει σκότος καταχνιά σε ετούτα εδώ τα μέρη

γιατί ο ήλιος ειν’ χαρά, δαμέ πια μόνο θλίψη.

Τουλάχιστον, τουλάχιστον στον πόνο μας μην παίζεις.

Σεβάσου αυτά τα κόκαλα που και νεκρά μιλάνε

σεβάσου αυτά τα μνήματα την ποσπασιά ζητάνε!